UPDATE 18/03/22: Deze maatregel wordt verlengd tot en met 31/12/2023.
Er werd vanaf 01/01/2021 een nieuwe tijdelijke regeling ingevoerd waarbij het verlaagd tarief van 6% btw van toepassing is op de afbraak en heropbouw van een gebouw. Deze regeling is tijdelijk en is geldig voor 2021 en 2022.
Vanaf 01/01/2021 kan de afbraak en oprichting van een gebouw onder het verlaagd tarief van 6% btw plaatsvinden in plaats van aan het tarief van 21% dat normaal van toepassing is op een nieuwbouw of vernieuwbouw.
Deze regelgeving is niet te verwarren met de 32 stedenregeling. Deze regelgeving waarbij de afbraak en heropbouw van een gebouw aan 6% btw kan uitgevoerd worden in 32 specifieke steden blijft geldig. Meer info over deze regeling vindt u hier.
Wat komt in aanmerking als afbraak?
Het goed dat afgebroken wordt moet aangemerkt zijn als een gebouw. Dit is het geval wanneer er aan een bouwwerk een kadastraal inkomen toegekend is.
Let wel, het afgebroken gebouw moet een significante omvang hebben in verhouding met het nieuw op te richten gebouw. Wie dus bijvoorbeeld enkel een tuinhuis afbreekt en daarop een volledige nieuwe woning bouwt komt niet in aanmerking voor het verlaagd tarief.
Administratieve tolerantie:
Om praktische redenen werd er wel een administratieve tolerantie ingevoerd in het geval er sprake is van een zeer ingrijpende verbouwing van een oud gebouw zonder dat dit gebouw volledig afgebroken wordt. Dit is het geval wanneer de werken niet meer steunen op de wezenlijke elementen en de structuur van het oud gebouw in die mate dat deze renovatiewerken niet in aanmerking zouden komen voor het renovatietarief van 6% btw omdat de werken aanzien worden als (ver)nieuwbouw.
Wie komt in aanmerking?
De bouwheer is eenieder (natuurlijke persoon) die een gebouw afbreekt en heropricht welke hij als eigenaar, vruchtgebruiker, bezitter, erfpachter of opstalhouder zelf betrekt.
De bouwheer kan deze werken zelf uitvoeren of uitbesteden aan één of meerdere aannemers, ook bouwpromotoren komen in aanmerking.
De regelgeving is niet mogelijk voor rechtspersonen (vennootschappen).
Dit betreft een nieuwsartikel, raadpleeg steeds een expert vooraleer een beslissing of wijziging door te voeren, Glemofisc kan op geen enkele wijze verantwoordelijk gesteld worden voor het gebruik van de in dit artikel vermelde informatie.